Egyszerűbb gyerekkor

“A gyerekeknek szükségük van strukturálatlan szabadidőre, amelyben ‘semmittevéssel’ foglalkozhatnak – a kézenállást gyakorolhatják, vagy tervet szőhetnek, hogyan lehetne eltéríteni és a ház elé csalni a jégkrémes kocsit, amelyik mindig elfordul a saroknál. Szabadidő híján lehet-e kiegyensúlyozott az élet? Nemigen. Ezzel mindannyian tisztában vagyunk, de a teljesítményt is igen nagyra tartjuk. Amióta a gyerekkor ‘feladattá’ (a felnőttkorra való felkészüléssé) vált, azóta számtalan szülőtől halom, hogy amit a gyerek csinál, azt nyilván lehetne jobban is csinálni, nyilván bővíthetjük a benne rejlő lehetőségeket! Ebből az időből – ebből a délutánból, ebből a gyerekkorból, ebből a gyerekből – többet is ki lehet hozni! Intenzív módszerek! Vagyis szülőként feltaláltuk a gyereknevelési műtrágyát, és tonnaszám szórjuk ki a gyerekkorra. Azután csodálkozunk, hogy a gyerek egyre feszültebb, zárkózottabb, és romlanak az eredményei.” Részlet az Egyszerűbb gyermekkor című könyvből, mely 2013-ban Magyarország egyik legnagyobb könyváruházának 13. legnépszerűbb könyve volt.

B1066403

A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem hagyják, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja őket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort kívánnak lányaiknak és fiaiknak biztosítani.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. (Sőt: közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai “címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek.)

A könyvben leírt egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség. A lépéseket nem teendőjegyzéknek, hanem menünek kell tekinteni, melyből az olvasó választhatja ki a saját családjában megvalósítható és fenntartható pontokat.

A szerző nem “könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört és szülői hitelességünk növekedését.