A mozgás és lelki fejlődés összekapcsolódása gyermekkorban

A gyermekek mozgásának és lelki fejlődésüknek elválaszthatatlan összekapcsolódása

A gyermek és a stressz
gyermek-mozgas-angyalbalett1-310x600Gyermekeink életének első hat évében a legnagyobb változást a mozgás és beszéd fejlődése jelenti. Hatalmas siker élmény számukra az, ha valami olyasmit tudnak megcsinálni, amit előtte nem tudtak. Örömmel mutatják be új tudományaikat szüleiknek és boldogan várják a dicséretet, a bíztatást, az elismerést…
Viszont gyermekeinkben ugyanúgy ott van a feszültség és a stressz is, mint bennünk felnőttekben, de ők még ezeket az érzéseket nem ismerik, nem tudják mit éreznek, így azt sem tudják mit kezdjenek ezekkel az érzésekkel. Ekkor jön jobb esetben a hiszti és a „nem akarok”, rosszabb esetben a tikkelés, az agresszív viselkedés és a magatartás zavarok.

- De hát mik is ezek?
– Figyelem felhívók.

Éreznek valamit, de nem tudják, hogy mit és miért, ezért nem is tudják elmondani ezeket: pl. „itt vagyok, foglalkozzál már kicsit velem“ „úgy érzem, nem szeretnek eléggé” „nem figyelnek rám” „utálom a Gyurikát“…

Az agresszió nem más, mint a nem megfelelően irányított energia. Vannak gyermekek, akik nem ismerik más módját a felgyülemlett érzései, feszültségei levezetésének.

Megtanulni levezetni a feszültséget
A sportokban, a táncban, a harcművészetekben minden gyermek megtanulja a legfontosabbakat: test koordináció, összpontosítás, koncentráció, ritmusérzék stb. De ezekkel együtt megtanulja a felgyülemlett energiájának számára legmegfelelőbb levezetését is!

Az edzők szerepe a feszültség levezetésében
Az edzők, tanárok, mesterek rettentő fontos szerepet vállalnak azzal, hogy a tudásuk átadását választják hivatásuknak. Hisz Nekik kell először megszerettetni, majd megismertetni a gyermekekkel a mozgás minden fent említett értékét és mindezt tudat alatt kell átadniuk a gyermekeknek, hisz tudatosan (szavakkal) nem lehet ezeket megtanítani. Azért példa értékű egy igazán jó edző, tanár, mester, mert Ő fog példát mutatni a tanítványainak. A tanár a gyermekek lelki világával is foglalkozik, hisz a teljesítmény a jó lelki állapot függvénye is.

A mozgás lényege, hogy önbizalmat adjon
A tanár, edző, mester önbizalommal kell, hogy töltse a gyermeket, hisz ez a mozgás szeretetének egyik legfontosabb, leglényegibb feladata.

- És mi az önbizalom?
– Az élet. Hisz semmik vagyunk önbizalom nélkül és mindenek vagyunk vele.

Korábbi kutatások igazolják, hogy „A fizikailag aktív, sportoló fiatalok egészségesebben táplálkoznak, szabadidejüket hasznosabban töltik el, általában nem túlsúlyosak, ezért jobb a közérzetük és az egészségi állapotuk. A stresszt jobban tűrik, szorongásuk hamarabb oldódik. Javul az önértékelésük és az élettel való elégedettségük, kevésbé hajlamosak a káros szenvedélyekre és a depresszióra.“ /Keresztes Noémi: Ifjúság és sport: Fizikai aktivitási kutatások fiatalok körében/
További kutatásokból az is kiderül, hogy „az értékorientáció belső típusára jellemző jegyeket többre értékelik, így a barátságot, becsületességet, lelki békét, családot és az egészséget is. A rendszeres fizikai aktivitást végző személyek magabiztosabbak, könnyebben alakítanak ki baráti kapcsolatokat, külsejükkel elégedettebbek és a tanulmányi eredményük is jobb, szemben a fizikai aktivitást kerülő társaikkal.
Az alacsony fizikai aktivitást végző serdülők a külső értékorientációkat tekintik fontosabbnak. Ilyen pl. az anyagi siker, a hírnév, és a jó megjelenés.“ /Egészségfejlesztés 2006.4.szám: Középiskolás fiatalok pszichoszociális egészsége és értékorientációja fizikai aktivitásuk tükrében/ Így az aktív, mozgást szerető gyermek nem „csupán“ egészségesebb és ügyesebb lesz, mint akkor ha nem mozogna. Hanem az egész emberi lényét, későbbi életét, felfogását változtatja meg a mozgás! A dolgokhoz való hozzá állását, az életben való kitartását!

Nyári táborok a lazításra
Év közben feszült tempót diktálunk magunknak és így a gyermekeinknek is. Nincs annyi időnk rájuk és a problémáikra, mint amennyire azt szeretnénk. Nyáron jobban tudunk lazítani és rájuk hangolódni. Jobban ki tudunk kapcsolódni és a kis lelki világukkal is többet tudunk foglalkozni. Ha épp dolgoznunk kell, akkor is mára számtalan olyan táborok közül választhatunk, amik az óvodai, iskolai feszített tempó után kellemes, élvezetes programokat nyújt a gyerekeknek, ahol a saját baráti körükben, korosztályukban érezhetik jól magukat, adhatják ki az összes felgyülemlett energiájukat. Az Angyal Balettiskola oktatás vezetőjeként nagyon fontosnak tartom amiket itt leírtam és ezeket a tapasztalatokat vittem be az oktatási rendszerünkbe is. Judo és balett óráinkon ezt a szellemiséget adjuk tovább a tanítványainknak, hogy „jobbá tegyük, segítsük a kis életüket“.

Táboraink: www.angyalbalett.hu

Szerző: Tóth Rita, Angyal Balettiskola oktatás vezető