“Lélekben épül a fészek” – felkéSZÜLÉS a gyeremkáldásra

“Egy élet kezdődik a méhben / S magától fejlődik szépen / Pici baba / A pocakba / Elámulok egészen.” Természetes folyamat, az élt csodája, mégis kontrollra kényszerítve készülünk fel a szülésre. Vizsgálatok, torna, szülésfelkészítő – miközben az ösztönös tudásunk háttérbe kényszerül, pedig a valódi fészek lélekben épül.

Rítusok kontra társadalmi szokások

lelekben_epul_a_feszekA gyermek születése a régi kultúrákban sok rítussal övezett  felkészülést jelentett. Egyes népeknél az asszonyok, ha megtudták, hogy szívük alatt új életet hordanak, elvonultak – egyedül, hogy befelé figyelhessenek. Addig vissza se tértek, amíg meg nem találták gyermekük dalát, amit már a várandóság alatt dúdoltak nekik, így az újszülött e ismerős dallamokra könnyen meg tudott nyugodni. A mai kultúra számos helyettesítő elemet bevezet az egykori rítusok megidézésére, például babazene CD-t vásárolhatunk, ami szintén nyugtatólag hat a csöppségre, számos kismamatorna segít felkészülni a “könnyű szülésre”, sőt a mai kismama már olyan tudással rendelkezik a születés folyamatáról, ami igen komoly kontroll-élményt biztosít. Pont ezen kontroll által veszítjük el azonban azt az ösztönös tudást, amit az egykori rítusok megerősítettek. Ha tudom, minek kell történnie, velem mégsem az történik, akkor az érzem, biztos velem nem stimmel valami. Még ha érzem, velem történik valami, akkor tudom, hogy a folyamat a maga módján megtörténik.

Várandósság vagy terhesség?

szulesMár maga a szóhasználat is jelzi a hozzáállásunkat: teher vagy élményekkel teli várakozás a 9 hónap történése? A test változása , akár az esetleges nehézségek, egy, a testünk feletti uralomra törő “kicsi lény” műve, vagy egy természetes folyamat, az élet kialakulásának velejárója?

A kismamák komoly kontroll alatt vannak: súlygyarapodás, vérnyomás alakulása, cukorszint mérése, és az ultrahangok nyújtotta lehetőségek. Mindez nagyszerű orvosi és technikai vívmány, sok probléma, kritikus helyzet megelőzhető, időben felismerhető, kezelhető. Megtanulhatjuk, hogyan gyakorolhatjuk a kontrollt a szülés során: helyes légzés, nyomástechnika, szülés különböző pozíciókban, apával vagy nélküle, majd közös szoba a babával, helyes mellre tétel, igény szerinti szoptatás, stb. A tanulás előszobája azonban az érzelmi ráhangolódás.

A felkéSZÜLÉS

A szülés maga hosszú előkészület eredménye a maga biológiai-kémiai és lelki folyamataival együttesen. Hiába a summa cum laude a szülésfelkészítőn, ha lelkileg hibádzik a ráhangolódás.

elengedes

A szülés akkor lesz valódi elengedés, ha rendben vagyok önmagammal mint nővel, felkészültem az anyaszerepre, ami jelenti azt is, hogy a saját édesanyámmal kapcsolatos batyumat felülvizsgáltam, ráhangolódtam arra, hogy nem én kontrollálom, hogyan érkezik meg a gyermek, akinek megengedem, hogy más legyen, mint amit én magam várok, amilyennek én magam szeretném látni őt. A szülés akkor lesz szép élmény apával, ha felkészültünk közös életünk új, több évtizedes állomására, ha érzem, értem van jelen, nem a rá nehezedő társadalmi nyomás miatt.

A szülésre való felkészülésben éppoly fontos a lelki ráhangolódás, a gondolataimat, várakozásaimat meghatározó érzelmi hatások tudatosítása, mint a helyes légzéstechnika.

A fészek megépítése 

babaszuletikMit tehetünk a szül(et)és szép élményének, az új közös élet megalapozásának megteremtésért?

A baba születésével a férfiből és nőből szülők lesznek, anya születik, elindul az apává válás. Az első és legfontosabb így a fészek közös elvek mentén történő kialakítása. Milyen legyen az az óvó-védő közeg, ahol a közös gyermek cseperedik. A szoba színe, a bútorok, a felszerelések és kiegészítők kapcsán felmerülő nézeteltérések, az egyeztetések nehézsége is árulkodó: társadalmi sztereotípiák, hozott családi elvárásaink vagy saját elképzeléseink mentén alakítjuk ki a környezetet. Tudunk egyeztetni, kompromisszumot kötni, vannak érveink, vagy marionettbábukként mozgatnak a batyunk hozadékai, ahogy mások csinálják, ahogy szüleink szerint helyes, ahogy csak azért se úgy csináljuk, mint mások…

A család új rendszer, új szabályokkal és elvárásokkal. Ha minden szalmaszál így kerül a fészekbe, kisebb valószínűséggel lesznek komolyabb nézeteltérések gyereknevelésben, kapcsolatokban, egymásra figyelésben a beköltözés után.

A gyermek születésével minden változik, mi magunk vajon tudunk változni? Ezt nem tudjuk kontrollálni, hisz arról, milyen érzések fognak minket hatalmába keríteni az első időkben, milyen gondolatok fogalmazódnak meg bennünk az alváshiány következtében, előre nem tudhatjuk. A jól megépített fészekkel ezt készítjük elő. A biztos háttér a család harmóniájának alapjait teremti meg. Kiegyensúlyozottan párban, harmóniában önmagunkkal – tudunk nyitni az új élet méltó megalapozásához szükséges változásokra.

onkepzo_szulesFelkéSZÜLÉS a gyermekáldásra, avagy lélekben épül a fészek – teremtsd meg belső harmóniádat, ismerd meg ösztönös tudásod, fejleszd önismeretedet és  rezilienciádat. A reziliencia rugalmas alkalmazkodóképesség, mely által a nehéz helyzeteket előnyünkre tudjuk fordítani, és képessé válunk a megoldásorientált, konstruktív hozzáállásra.

Csak előnyödre válik, ha magaddal és értékeiddel számot vetsz, elvárásaidat és terhelhetőségedet összhangba hozod, értékeid szerinti elveidet biztos alapokra helyezed.

Lazíts magadnak! Engedd meg magadnak, hogy biztos fészekbe születhessen gyermeked. Te hogyan írod meg szülésed történetét?

Kovács Mónika, tréner, coach-mediátor

Grafokom Önképző és Mediációs Központ, Dunakeszi, Szent László u. 9.

További információ: www.grafokom.hu

Felkészülés a szülésre – önképző program: www.onkepzo.hu